lauantai 20. helmikuuta 2016

Huolesta, hampaista ja ensimmäisistä askelista

Poika tekee hampaita. Pääsääntöisesti öisin. Kahden etu ala ja ylähampaan tovereiksi on kivulla kasvamassa ylhäälle kulmahampaat etuhampaiden molemmin puolin. Kuola valuu ja vanhempia purraan, siirretään kipua. Hampaiden tulon kumppanina, kun yleiskunto hetkellisesti heikkenee, esimerkiksi kuumeilun myötä, iskee taudin perhana. Vajaan viikon huonosti menneiden öiden ja usean päivän lämpöilyn jälkeen kävimme näyttämässä poikaa lääkärissä. Toisessa korvassa oli jotain, mikä lääkärin mukaan oli mahdollisesti jo ohitse menevää tulehdusta. Kirjoitti antibioottia, mutta ei ollut varma oliko sitä tarpeellista käyttää. Lääkäriksi sanoi turhan monta kertaa ”en ole varma”. Teki mieli itse sanoa, että tolla tuntipalkalla olisi hyvä olla. Olin hiljaa. Okei, niin ei olisi saanut ajatella. Pyysi katsomaan seuraavan yön vielä ja jos se olisi huono, niin sitten aloittaa kuuri. Kirjoitti myös parempaa kipulääkettä. Panadolista ei ollut ollut apua pätkän vertaa enää useaan yöhön. Seuraava yö meni sitten paremmin. Syystä että? Mutta päivällä huomasimme, että toisesta korvasta, juuri siitä mistä mahdollisesti oli mennyt tulehdus jo ohitse, valui kellertävää nestettä. Kiinnostaako? Kunhan kyselen. Nestettä tuli solkenaan ja saimme kuulla, että se on merkki siitä, että tärykalvo on puhjennut ja että se ei ole vaarallista, ja kivun pitäisi ruveta hellittämään. Itku ei ainakaan pojalla hellittänyt, joten annoimme antibiootille mahdollisuuden.

Nyt on jo parempi. Yöt ovat menneet vähemmillä heräämisillä ja kuurikin on päättynyt. Sen kunniaksi poika otti paria päivää ennen kymmenen kuukauden rajapyykkiä, ensimmäiset varovaiset askeleensa! Tänään kuukausipäivänään askelia otetaan kolme, neljä viisikin kerrallaan ja aina hymyssä suin. Kunnes mennään siihen tutumpaan ja nopeammin eteenpäin vievään tapaan liikkua, konttausasentoon. Vauhdilla näitä askeleita otetaan. Vauhdista kertoo se, että nyt kun tätä tekstiä muokkailen paria päivää myöhemmin, kaveri kävelee jo parikymmentäkin askelta. Tai pientä teputustahan se on, mutta kävelyä kumminkin. Tulee hampaita, noustaan kahdelle jalalle ja lähdetään kävelemään. Vaikea keksiä parempaa tapaa viettää päiviään, kuin näiden tapahtumien parissa.


Sitten on se, joka nostaa aina visakinttuista päätään, kun lapsi sairastaa. Huoli. Ensimmäisen jälkeen, tämän toisen pojan kanssa, on osannut ottaa monissa asioissa rennommin, mutta ei se huolen tunne minnekään ole kadonnut. Kun lapsi itkee jatkuvasti, vaikka on juuri syönyt, nukkunut ja vaipat kuiviin vaihdettu, se nousee yhtä varmasti kuin yritysjohtajien osingot. Sairastava lapsi, tuo reppanuuden ilmentymä, aiheuttaa sellaisen huolen myräkän, että koko oleminen muuttuu, ankeutuu. Vaikka kyse olisikin vain puhkeavista hampaista, jotka nostavat kuumeen. Ja sen seurauksena alttiuden saada helpommin tauteja, kuten korvatulehdus, niin sieltä se silti tulee. Huolen peijakas! Onni on ollut kuitenkin, että vähänlaisesti tämä uusi tulokas on toistaiseksi sairastellut. Isoveli ottikin ensimmäisenä parina vuotenaan osaa niihin karkeloihin melko tavalla. Ja kun viiden vanha osaa jo sanoa mihin koskee, niin se on toista sellaisen kanssa joka kommunikoi itkemällä.


Kaiken tämän hampaiden kivulla synnyttämisen, ensimmäisten askelien ottamisen ja isän huolen rinnalla vanhempi poika on oppinut lukemaan. Vitsit mitä hetkiä!

Ei kommentteja: