keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Junailua Kainuuseen, hiihtoa & vihaisia lintuja!

Hiihtoloma tuli, oli ja meni ja niin meni myös helmikuu. Maaliskuuta pukkaa, kevättä. Vietimme hiihtolomaa Kainuussa, Vuokatin maisemissa. Vanhempi pojista lähti isovanhempien matkassa, pohjanmaan mökin kautta, Vuokattiin, muutamaa päivää vanhempiaan ja pikkuveljeään aiemmin. Me muut, tulimme junalla perässä. Useana vuonna, kun hiihtolomaa olemme saaneet Vuokatissa viettää, olemme matkustaneet sinne junalla. Se on kätevin, leppoisin ja ympäristöystävällisin vaihtoehto. Ja kun on ajoissa lippujen suhteen liikenteessä, saa ne tuntuvasti halvemmalla, kuin jos juuri ennen matkaa ostaisi. Ja ajoissa olemisessa on se etu, että mahdollisuudet saada ns. perhehytti on hyvä. Meno matkalla matkustimme suoralla kyydillä Hiki-Kajaani perhehytissä, ja se on kyllä kiitollinen tapa junailla. Paluu, molemmat pojat matkassa, sujui yhdellä vaihdolla ja neljän hengen allergiahytissä. Sekin menettelee, tosin vaunut eivät ko. hyttiin kovin kätevästi mahdu. Mutta siellä saapi olla rauhassa, omalla possella, jos tuo nyt rauhaisaa kymmenkuisen sällin kanssa, joka haluaa ennen kaikkea ja kaikkea ennen liikkua, voi olla.

Vanhempi poika otti hiihtoloman tosissaan. Kahdeksasta reissupäivästään kaveri hiihti kuutena. Laskettiin, että noin parikymmentä kilometriä. Ei huonosti ollenkaan. Itse kapusin suksien varaan kolmesti. 
Kerran hieman leveämmillä lankuilla. Sähköllä ylös, massalla alas. Vuokatin rinteet on nopeasti laskettu ja sumu haittasi maisemataivasteluakin. Talvivaara ei ole vielä ehtinyt. Mutta onneksi valtio tukee tätä Kainuun keidasta*, niin saadaan luontoarvot upotettua paskaveteen. Ja kolmen ässän suupielissä hymy levenee. Kävin katsomassa reilu viikko sitten Jättiläisen, Talvivaarasta kertovan elokuvan. Suosittelen lämpimästi, vaikka katsoessa kylmäsi.

Pienempi sälleistä ilahtui keinusta!
Pitihän vihaisten lintujen puistossakin käydä. Isällä ja pojalla oli yhteinen suosikki tässä kaikenikäisten puuhamaassa. Mahdollisuus lyödä pesäpalloa verkkoon. Oli erikokoisia mailoja, räpylöitä, oli naisten, miesten ja tenavien palloja. Ja Sotkamon Jymyn logolla varustettu syöttölautanen sekä tutka. Poika listasi hetimiten äitinsä kanssa tulevien synttärien (3kk:n päästä) lahjalistaan, Karhun pesäpallomaila! Hieman kiistaa saatiin aikaan siitä, saako meidän kotona kannattaa Sotkamon Jymyä? Poika sanoi, että hän saa kannattaa mitä haluaa. Paha mennä väittämään vastaan.
Se on osuma!
Kiekkoakin läimittiin verkkoon. Oikeakokoista mailaa ei viisivuotiaalle löytynyt, mutta se ei menoa haitannut. Tutkasta katsottiin nopeuksia. 100:n kieppeillä (km/h) kellotti vanha hippoliiga-peluri. Poika ei kiekkoa harrasta, jos mielikuvituspelejä olohuoneemme kaukalossa, korteilla tai pöytälätkäfiguureilla missä milloinkin, ei lasketa, mutta kiekko kyllä melkoisesti sälliä kiinnostaa. Pelipäivinä teksti-tv:tä tuijotetaan pieteetillä ja omiin ”muistiinpano”-vihkoihin kirjoitetaan omien, päässä pelattujen, pelien tuloksia ja maalintekijöitä. Kiteyttäen voisi ilmaista, että ilta päättyy 221:n ja aamu alkaa 235:lla. SM-liiga pelaajakortteja on poika keräillyt nyt jonkun tovin ja niitä pyörii huushollimme joka nurkassa. Niitä on pienemmän mukava maistella. Lempipelaajat vaihtuu alvariinsa. Kun eilen kyselin, niin vastaukset top 3:n oli Laine, Hintz ja Partanen. Kaksi ensimmäistä ymmärrän, mutta Partanen tuli hieman puskista. NHL-pelaajista Barkov lienee ykkönen.

Kun Vuokatissa oltiin, niin pitihän Sotkamossa, tuossa Huovis-kylässäkin käydä. Syy tähän oli, paitsi, että siellä asusti tämä sinisten ajatusten, räävittömän satiirin ja korpifilosofoinnin taitaja, sijaitsee siellä aivan mainio kahvila nimeltä Makea cafe & deli. Sieltä saa maailman parasta suklaabrownieta! Jos sielläpäin suhaatte, pistäytykää ihmeessä. Palvelukin oli mitä mainiointa. Huovisesta pari sanaa. Olemme nyt jo useana vuonna käyneet talvilomalla Vuokatissa ja minulle on muodostunut tapa lukea aina Huovisen tuotantoa näillä reissuilla. Kaikkea mitä Huovis Veikko teelmissään toteaa, ilmaisee kautta antaa ymmärtää en jaa, mutta melkoisen paljon kaverin kynäilyistä olen tykännyt. Varsinkin niistä missä luonnolla on merkittävä rooli. Tällä kertaa mukana ja luvussa oli vuoden 1973 Rasvamaksa ja talven 1997-98 päiväkirja Viime talvi – Arvokeskustelua.

Nuasjärveltä Vuokatinvaaralle päin.

Kaiken kaikkiaan mukava reissu taasen Kainuun maisemissa. Kiitos kuuluu poikien isovanhemmille, joten tattis!

Lopuksi on pakko todeta, että meillä on sitten merkillisen per*eestä oleva hallitus!

* http://yle.fi/uutiset/hallitus_tukee_talvivaaraa_lisamiljoonilla/8683462

Ei kommentteja: